+ 385 1 3705 506

Povijest

Hrvatski športski savez gluhih je osnovan 29.02.1992. godine u Zagrebu za vrijeme ratnih zbivanja u Hrvatskoj kao nacionalni športski savez koji okuplja športske klubove i športska društva gluhih osoba sa područja cijele Hrvatske. Sport gluhih prvi put se pojavljuje organizirano 1925.godine u Zagrebu pod imenom “Dobrotvor” i razvijao se s vremenom bez obzira na promjene vlasti (države) u raznim sportskim disciplinama.

Hrvatski športski savez gluhih je samostalan i direktan član Međunarodnog odbora za šport gluhih (CISS) od 1993. god. i na međunarodnoj razini je odvojen i nije dio Međunarodnog Paralimpijskog odbora, što je službeno potvrđeno 15.10.2002. od strane IOC-a i IPC-a na zajedničkom sastanku sa CISS-om (vidljivo iz dokumenata IOC-a, IPC-a i CISS-a). Htjeli bismo naglasiti da je Međunarodni odbor za šport gluhih (CISS), osnovan 1924. god., priznat i prihvaćen od strane Međunarodnog olimpijskog odbora još 1955. godine, te da je MOO 16. svibnja 2001. godine odobrio zahtjev za preimenovanje Svjetskih igara gluhih u Olimpijske igre gluhih (Deaflympics).

Razlozi za osnivanje takvog nacionalnog športskog saveza u okvirima svjetskog športa gluhih bile su obveze gluhih športaša Hrvatske prema (Međunarodnom odboru za šport gluhih (Comité International des Sports des Sourds – CISS) gdje smo primljeni 24.07. 1993. god.na 17.Svjetskim igrama gluhih u Sofiji, Bugarska. CISS je osnovan 24.08. 1924. god. u Parizu, Francuska a priznat od Međunarodnog Olimpijskog Odbora (International Olympic Committee – IOC) od 13.06. 1955. god., a od 16.05.2001. god. u Olimpijske igre gluhih (Deaflympic Games) koji člankom 4. svoga Statuta decidirano traži da punopravnom članicom CISS-a može biti samo Nacionalni športski savez gluhih. Na 37. kongresu CISS-a 22.07.-01.08.2001., Rim, Italija su jednoglasno prihvatili prijedlog delegata da se promijeni dosadašnje Svjetske igre gluhih (ljetne i zimske) u Olimpijske igre gluhih (Deaflympics), a radi prestiža i izjednačavanjem sa Međunarodnim Olimpijskim Igrama (zdravih osoba) i Međunarodnim Paralimpijskim Igrama (invalidi) kao i na 38.kongresu CISS-a 27.02.- 09.03.2003 u Sundsvallu, Švedska na prijedlog delegata prihvaćen velikom većinom da CISS promijeni svoje ime u IDC (International Deaflympic Committee – Međunarodni Olimpijski Odbor Gluhih – MOOG). Razlog promjene je da se CISS/IDC da više prestiža koji bi dobio izjednačavanjem sa Međunarodnim Olimpijskim Odborom (IOC) i Međunarodnim Paralimpijskim Odborom (IPC).

Međunarodni olimpijski odbor gluhih (IDC/Deaflympic) i Međunarodni paralimpijski odbor (IPC) su 30.11.2004. u Washington DC, SAD, potpisali partnerski sporazum kojim se ove dvije krovne organizacije športa osoba sa invalidetom izjednačavaju u svim segmentima (aktivnosti, financiranje, organizacija sportskih događaja i ostalo).

U okvirima europskog športa gluhih, obveza se odnosi na Europsku športsku organizaciju gluhih (European Deaf Sports Organization – EDSO, osnovana 07.07. 1983. god. u Antibesu, Francuska) koja je članica CISS/IDC.

Nadalje se ta obveza odnosi i na Statut Međunarodnog odbora za šah gluhih (International Committee of Silent Chess – ICSC, osnovan 14.08. 1949. god. u Kopenhagenu, Danska) direktna članica F.I.D.E.. Na 26.Kongresu ICSC, Vilnius, Litva , 20.07. – 02.08.2003. god. Marijo Lušić kao delegat HŠSG je izabran u izvršni odbor ICSC za mandatno razdoblje 01.01.2003. – 31.12.2006.god.

Ovdje možete vidjeti strukturu svjetske organizacije za šport invalida.

U nastavku ovog teksta nalazi se i službeno objašnjenje bivšeg predsjednika CISS-a g. Jordana u kojem govori zbog čega je potrebno šport gluhih odvojiti od športa invalida, a također i shema Međunarodne organizacije za šport osoba s invaliditetom iz koje je jasno vidljiv odnos Međunarodne športske organizacije gluhih spram Međunarodnog paralimpijskog odbora. U tijeku je predlaganje promjena Zakona o športu, kako bi se izbjegla dosadašnja diskriminacija gluhe populacije sportaša.

Napomena:

Sve nove informacije o statusu gluhih sportaša možete naći u biltenima “Sport gluhih” na našoj početnoj internet stranici.

Olimpijske igre gluhih i Paralimpijske igre

 

Jerald M. Jordan

bivši predsjednik CISS-a